Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


East Side vs.....

2008.03.09

By:Áko$ alia$ Mc Me$ter

East Coast vs. West Coast" Napjaink talán leghíresebb rap viszálya az 1990-es évek elejétől közepéig tartó rivalizálás az East Coast's Bad Boy Records és a West Coast's Death Row Records között, amit széles körben úgy emlegettek, és a média úgy számolt be róla, mint az East Coast vs. West Coast nézeteltérés.  
A Hip hop New Yorkból származik, és a város 1992-ig a hip hop vitathatatlan fővárosa maradt., amikor Dr. Dre The Chronic-ja az egyik legnagyobb példányszámban eladott hip hop album lett, amit hamarosan követett Snoop Doggy Dogg Doggystyle albuma 1993-ban. Dre a Suge Knight  vezette Death Row Recordsnál volt, és hamarosan olyan sztárok sorát hozta létre, mint - Tupac Shakur, Tha Dogg Pound és Snoop Doggy Dogg, és Los Angeles New York riválisa lett a hip hop közponjaként. Ekkortájt Puff Daddy 1993-ban alapított Bad Boy Record csapata volt a legnagyobb sztár az East Coaston, és tagja volt Craig Mack, Mase és Notorious B.I.G.


 Bad Boyt és Death Rowt kapcsolatba hozták azzal a nézeteltéréssel, ami után  ötször rálőttek Tupac Shakurra egy New Yorki studiónál 1994. november 30-án, és nyilvánosan megvádolták korábbi közeli barátját Notorious B.I.G-t és a Bad Boy Records csapatát. Ez a viszály fokozódott, miután Suge Knight kigúnyolta Puff Daddyt egy 1995. augusztusi  díjkiosztón: "If you don't want the owner of your label on your album or in your video or on your tour, come sign with Death Row." Annak ellenére, hogy Puff Daddy megpróbálta enyhíteni a helyzetet egy nyilatkozattal késő este, Dr. Dre és a Death Row és Snoop Dogg egy későbbi előadását lefujjolták (amire Snoop híressé vált válasza "Az East Coaston nincs szeretet  Dr. Dre és Snoop Dogg számára?").
A viszály tovább nőtt számos incidenst eredményezve. Először, 1995. szeptemberében, Knight egy közeli barátját lőtték le egy születésnapi partin Atlantában, amiért Knight nyilvánosan a Bad Boy Recordsot vádolta. Ezután, decemberben, a "New York, New York" videoklip manhattani forgatásán Snoop Dogg lakókocsijára lőttek rá többször (bár a lakókocsi akkor épp üres volt). Maga a video további viták forrása lett a megjelenésekor, a Death Row művészei new yorki felhőkarcolókat és határköveket döntöttek le, amin sok east costi művész és rajongó megsértődött. Az a gyanú is felmerült, hogy maga a dal is a Bad Boys Recordsot és New Yorkot általában vette célba, bár ez valószínűtlen, mivel a dal valójában egy Grandmaster Flash dal remake-je, általános, szokványos szöveggel, semmi olyan nincs benne, amit egyes személyek elleni támadásként lehetne értelmezni, és még azelőtt íródott és került felvételre, mielőtt a Bad Boy/Death Row viszály elkezdődött volna.


2PAcA viszály fokozódott 1996 elején, amikor Tupac felvette "Hit 'Em Up," című számát, amiben azt állította, hogy lefeküdt Notorious B.I.G feleségével (Faith Evans) és hogy "ez nem freestyle verseny, és niggerek mindnyájatokat megölünk”. B.I.G. hamarosan válaszolt Jay-Z "Brooklyn's Finest" számával (ezzel a lépéssel Jay-Z is belekeveredett a vitába). 1996. márciusában, a miamiban tartott Soul Train díjkiosztó ünnepségen összetűzés támadt a parkolóban Bad Boy és Death Row kísérete között, amelyben fegyverek is előkerültek. Bár fegyveres összetűzéshez vezetettek mindezek az ellentétek, nyilvánvaló volt a hip hop rajongók és előadók számára, hogy ez a rivalizálás elvadult, és túllépi a heves bár békés lírai versengésen.

1996. szeptember 7-én Tupac Shakurra többször rálőttek Las Vegasban és néhány nap múlva meghalt. 1997. március 9-én Notorious B.I.G -t lőtték le Kaliforniában. Mindkét gyilkosság megoldatlan maradt, és sok teória látott napvilágot (néhány ezek közül összeesküvés elmélet). Ezek közé tartozik a legismertebb, hogy Shakur (és talán Biggie is) megrendezte saját halálát.1997-ben, több rapper, köztük Bizzy Bone, Doug E. Fresh és Snoop Dogg találkozott Louis Farrakhan, a Nation of Islam vezetőjének kérésére és megígérte, hogy megbocsát minden sértést, ami a rivalizálással és Shakur és Biggie halálával összefügghet.


Halála előtt, 2Pac is külön vitába keveredett több másik East Coast rapperrel. 2Pac néhány barátját megakadályozta Mobb Deep csapata egyik koncertjükben, és amikor az incidens híre eljutott az akkor börtönben lévő 2Pac-hez, egy erőszakos fenyegető üzenetet küldött Mobb Deepnek. Mobb Deep azonnal válaszolt a "Drop a Gem on 'Em" számával, ami, bár a Hell On Earth albumon szereplő hivatalos kiadása 2Pac "Hit 'Em Up" kislemeze után jelent meg, ahol kigúnyolta Mobb Deep-et, sokkal korábban forgalomba került a new yorki mixtapesen és rádiókban. Nas is felbosszantotta 2Pac-et, amikor kigúnyolta a “The Message” számának "Fake thug, no love, you get the slug, CB4 gusto your luck blow..." sorával, bár Nas tagadta, hogy ez a sor valaha is 2Pacet célozta volna meg. Még Chino XL, egy new jerseyi underground rapper is magára vonta 2Pac haragját a "Hit Em Up"-ban egy félreérthető hasonlattal "By this industry, I'm trying not to get fucked like 2Pac in jail" (irónikus, hogy ez a sor egy duett része a büszke West Coast képviselővel, Ras Kass-szel).

  

Chino gyorsan reagált egy freestyle-lal élő rádióadásban, de ezt is figyelmen kívül hagyta vagy nem hallotta 2Pac. Mivel ezek a rapperek mind East Coast előadók, és mert őket is gyakran inzultálták ugyanazokban a dalokban, amikkel 2Pac a Bad Boy Records-ot, gyakran azt hitték róluk, hogy egy nagyobb "East Coast vs West Coast" háború részesei. Valójában, ezeknek a vitáknak más oka volt, mint a Bad Boy/Death Row vitának, éa kapcsolat ezen előadók és a Bad Boy Records között igen korlátozott volt egy egyáltalán nem létezett. (Nas valójában sokkal gyakrabban működött együtt  a Death Row-nál Dr. Drevel mint a Bad Boy Records művészeivel). Ezért, és mert a két cost sok prominens művésze, mint Redman, Busta Rhymes, E-40 és a Wu-Tang Clan egyáltalán nem vett részt a vitában, széles körben elterjedt nézet volt, hogy Death Row/Bad Boy viszály média általi East Coast vs. West Coast harcként való beskatulyázása félrevezető és feltűnéskeltés volt.


death rowNem sokkal Shakur halála után, a Death Row Records tönkrement, mert Afeni Shakur, Tupac anyja, beperelte, hogy állítólag milliókat csalt ki a fiától. A vezető, Suge Knight végül börtönben végezte egy mindettől független feltételezett nemi erőszak miatt. Lady of Rage és Nate Dogg is pert indított a Death Row ellen hasonló hasonló ürüggyel. Puff Daddynek is többszörös jogi problémája volt,  többek között egy new yorki klub beli lövöldözés miatt; őt felmentették, de rapper társát, Shynet nem. A Bad Boy Records nagyrészt megőrizte helyét az iparág élén  Notorious B.I.G halála óta, Mase-zel sikereket értek el korai visszavonulása előtt és Puff Daddy (most Diddy) maga is jelentős keresekedelmi sikert könyvelhetett el. Mostanában, a Bad Boy piacképes tehetségek hiányával küzd, és mert Puff  jobban törődik egyéb vállalkozásaival (pl. A Sean John ruhákkal). Miután Suge Knight kijött a börtönből, a Death Row Records újjászületett "Tha Row" néven, több előadóval szerződve, beleértve a korábbi Dogg Pound tagot, Kurupt-ot, és Lisa "Left Eye" Lopest. Sajnos Lopes meghalt egy autóbalesetben nem sokkal a leszerződése után, és a többi szerződésük nem hozott sikereket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sulhUIOAHSII

(peaceman, 2010.03.23 18:44)

csumi na figyu szerintem egyaránt jó east és a west coast rap, bár ez az én véleményem és én hallgatok mind a két partról számokat az N.W.A-TŐL BIGGIE-IG nekem mind a kettő qrvara bejön

kapja be az east

(west side, 2010.01.08 15:01)

mit ugatsz kaposváry geci WEST SIDE A LEGNAGYOBB CSAPAT hallgasd meg a Hit'em up -ot aztán ugass

.....

(Da #1 Swagga, 2009.05.02 07:52)

Khirrály cikk

kaposvár

(joci, 2009.01.05 14:17)

east side a legnagyobb csapat

tomi6230izene.eoldal.hu

(tomi, 2008.05.21 19:31)

kössz
én most keztem csinálni

tomi6230izene.eoldal.hu

(tomi, 2008.05.21 17:09)

nézd meg az oldalamat és írd meg hogy hogy lehet ilyen látogatás statisztikát csinálni mint amilyen neked van