Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Niccoló Macchiavelli

2008.01.05

The Prince-A fejedelem
Damson  2004.06.01. 19:35

A tartalom, majd maga a könyv, akit érdekel.

 Rövid Ismertető: "A fejedelem, kiváltképp az új fejedelem, nem tudja mindig azt tenni, amiért az embereket jónak szokták tartani; részben az állam megtartásának szándékától vezetve, gyakorta kénytelen a hit, könyörületesség, emberiesség és vallás ellen cselekedni. Aszerint kell tehát cselekednie, ahogy a szél fúj, ahogy a szerencse változásai parancsolják, s amint már mondottam, nemcsak a jót kell szem előtt tartania, hanem a rosszat is meg kell tennie, ha a szükség úgy kívánja" - írja Machiavelli 1513-ban írt művében, amelyben a történelem hatóerőit nem középkori teleologikus felfogásban látja, hanem az emberi természet megnyilvánulásaiban.

A fejedelem teljes változata
A fejedelem rövidített változata

 

Az igazi Makaveli
Damson  2004.06.01. 19:23

Niccoló Machiavelli (1469-1527)
Az igazi Makaveli
 
Tupac Shakur rabsága alatt igen elmélyülten tanulmányozta Machiavelli, az olasz filozófus munkásságát. Mint Tupac elmondta a Machiavelli könyvekből nagyon sokat tanult, kiváltképp a The Prince (A fejedelem) és az Art Of War (A háború művészete) című műveiből.
Miután Pac-ot szabadlábra helyezték a Makaveli nevet kezdte használni, amivel kifejezte új gondolkodásmódját.
 
Niccoló Machiavelli (1469-1527)
Niccoló Macchiavelli
 
Élete:
A reneszánsz első nagy politikai filozófusa Nicolo Machiavelli volt. 1469 május 3-án született Florenceben, Olaszországban, mikor is az országban politikai felfordulás volt. A The Prince című könyve megírásának oka a Medici család növekvő befolyása volt Florence-ben.
 
 
M. élete nagyon érdekes. Florence-ben a gyerekkorát a bizonytalanság jellemezte, és a leglényegesebb politikai élménye ifjúkorában, Savanarola távoli figyelése volt.
Egy kis idővel később belépett a florentine-i kormányba. A pozíciója gyorsan virágzott és nemsokára diplomáciai küldetésekbe kezdett. Majd, a tizek tanácsa titkárának és az úgynevezett második kancellária fejének választották meg. Nagyon sok akkori fontos politikussal találkozott, például a Pápával, Franciaország királyával, de egyik sem gyakorolt rá akkora hatást, mint Cesar Borgia, a Pápai Államok hercege. Borgia egy dörzsölt, kegyetlen ember, akit a The Prince című könyv nagyon jól ábrázol. M. valóban nem értett teljesen egyet Borgia-val, de úgy gondolta, hogy egy olyan uralkodóval, mint ő a Florentine-ek egyesíteni tudnák Olaszországot, ami M. életcélja volt. De M. szerencsétlenségére, elbocsátották az irodájából, amikor a Medici család került uralomra Florence-ben és megdöntötte a köztársaságot. A munka hiánya arra kényszerítette őt, hogy a cselekvés helyett az írásra térjen át.

Mikor elvesztette a munkahelyét, reménytelenül akart visszatérni a politikába. Megpróbálta megnyerni a Medici család kegyét azzal, hogy írt róluk egy könyvet, arról hogy szerinte mi a célja a családnak és dedikáltatta velük. Tehát ezzel a céllal íródott a The Prince című könyve. Ám sajnos a Medici-k nem értettek egyet azzal, amit a könyv mondott így kirúgták a munkájából. De mikor a közönség meglátta a könyvet teljesen felháborodott. Az emberek teljesen elcsodálkoztak, hogy milyen kegyetlen ember gondolhat, olyan ördöngös dolgokra, mint egyesek a The Prince-ben és ez egész életében, sőt halálában kísértette az írót. Habár, ha az emberek valójában tudni akarták volna, hogy mi M. igazi álláspontja elolvashatták volna a Discourses on Livy c. művét, ami megmagyarázza az ő teljes politikai filozófiáját. De mivel ez keveseket érdekelt, így továbbra is a The Prince c. könyve határozta meg M.-t az általánosság szemében.

Pár évvel később, a Medici-ket kiverték Florence-ből, a köztársaság rendje visszaállt és Machiavelli szaladt, hogy visszakapja a munkahelyét, amit jó sok évvel azelőtt elhagyott. De a hírneve, amit a The Prince alapozott meg, tette hogy az emberek azt hitték, hogy M. gondolkodása megegyezik a Mediciekkel. Így megint nem volt más választása és az élete éles lejtésnek kezdett. Lefele. Az egészsége megromlott és pár hónappal később 1527-ben meghalt.
 

 

Machiavelli életét igazságtalanul támadták egy rossz hírnév miatt. De a halála után mindez egyre rosszabb lett. Csak nemrégiben hagyták, hogy az igazi személyiségére fény derüljön.
 

A mappában található képek előnézete 2pac

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.