Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2pac interjúk

2008.01.05
Nyilatkozatok
Alicia  2004.05.14. 00:08

Híres emberek 2Pac haláláról...


E-40
'Pac kevés embert utált, de annál többet szeretett, s azok, akik  utálták, nem ismerték őt igazán. Hiszek abban, hogy soha nem lesz még egy rapper, aki úgy fel tudná vidítani az embert, úgy le tudná írni, el  tudná mesélni az élet árnyoldalait, szenvedéseit, de ugyanúgy a jó dolgokat a zenén keresztül, mint ahogy azt 'Pac tette. 

Janet Jackson
Szerencsésnek érzem magam, hogy megismerhettem Tupac másik oldalát is, valakit aki nagyon tudott szeretni és törődni, ellentétben azzal, ahogy a média beállította őt. Nagyon fog hiányozni...

Heavy D
Ez a legszerencsétlenebb, legmegdöbbentőbb dolog, ami valaha is történt a Hip-hop kulúrában. Borzasztóan elszomorít. Nagyon remélem, ez az eset példaértékű volt, s soha többé nem lesz többé ehhez hasonló. Imátkozok érte és a lelki üdvéért...

James Belushi 
...Egyszerűen keresem az értelmét ennek az egésznek, de nem találom. A mai napig nem tudom elhinni, ami történt. Mert még most is látom magam előtt, látom a szikrát a szemében, látom ennek az embernek a ragyogását, kisugárzását, aki számomra még mindig él. Felejthetetlen...

1996 szeptember 20. ...
Chloe  2004.05.13. 18:36

1996 szeptember 20. - A Las Vegas-i rendőrség ...
1996 szeptember 20. -
A Las Vegas-i rendőrség még mindig nem találja a az indítékot és a múlt hét pénteken elhunyt rapper, Tupac Shakur gyilkosait. Mint ismert, a Tyson - Seldon boxmeccs után érték a halálos lövések Marion "Suge" Knight vezette BMW-ben szeptember 7-én.  Időközben csütörtök éjjel Los Angelesben alkalmunk volt beszélgetni a Death Row lemezcég főnökével, Suge Knight-tal, aki az autót vezette és Tupac mellett ült, amikor a lövések  eldördültek.Suge most először beszél a kamerák előtt az esetről és annak  következményeiről. 

MTV
: Hogy érzi magát?

SUGE
: Úgy érzem... Nem is tudom... Pac megmentette az életemet. Ő az én ... Pac megmentette az életemet. Meglőttek, eltelálták a fejemet, s több helyen súrolt, de még mindig a fejemben van az a golyó. Mielőtt megpróbáltam volna őt bevinni a kórházba... fel sem fogtam, hogy meglőttek. Általában ha valakit a fején ér lövés, az első dolog, hogy bepánikol. Tudja, BAM! Úr Isten, fejbe lőttek! Mindjárt meghalok! Na valami ilyesmi. És nemhogy vezetni tudjon, semmit sem tud tenni. 
Egész végig az járt a fejemben, hogy Pac-ot meglőtték, s irány a kórház. Miközben vezettem, mondtam neki hogy a kórházba tartunk, Pac rámnézett és azt mondta: "Tudod mit? Neked nagyobb szükséged van az orvosra, mint nekem. Fejbe lőttek." Egész végig nevettünk, beszélgettünk amíg megtaláltuk a kórházhoz vezető utat. Pac egész végig férfiként viselkedett. Nem csinált ilyeneket, mint pl.: 
"OOOhhhh, meglőttek!" Végig viccelődött. Ilyen volt: "Yeah, meglőttek."  De azt mondta: "De téged fejbe lőttek. Had nézzem a fejed. Látod mennyire vérzel? Nézd! Dől belőle a vér." Ez volt Pac, én: "Hé ember, fejezd már be! Kerítünk neked egy orvost."

MTV
: Szóval azt mondja, eszméleténél volt Tupac, miközben a korházba tartottak?

SUGE
: Eszméleténél volt az úton, mindvégig, sőt, a műtéte után is.

MTV
: Mi volt az utolsó dolog, amit magának mondott?

SUGE
: Azt, hogy szeret engem. Tudja, Tupac... Hogy is mondjam... Szólították az égiek, s ezt ő is pontosan tudta, hogy valószínű, nem hagyja el a kórházat élve... Mondtam neki:  "Pac, túl fogsz élni mindannyiunkat" Erről beszélgettünk. Pac: "Nem, most őszinte leszek, szeretlek testvérem. Ez az igazság" Én erre: "Én is szeretlek Pac". Ezek voltak az utolsó hozzám intézett szavai. Mintha érezte volna, hogy lassan itt a vég, s el kellett mondania utoljára, hogy szeret.

MTV
: A "The New York Post" újságban pár héttel ezelőtt lehett olvasni, hogy Tupac el akarja
hagyni a Death Row Records-ot. Ez igaz?

SUGE
: Erre mindenki tudhatja a választ. Ha meghallgatja akár az "All Eyez On Me", akár a "Makaveli" albumot, vagy bármelyik interjúját, mi az első dolog, ami elhnagzik a szájából? Death Row. Tupac szerette a Death Row-t. Tupac szeretett engem. Én szerettem őt. A Death Row volt életének egy elkövetkezendő ragyogó korszaka. Keményen dolgozott, vezette az alapítványát, Snoop-pal ragyogóan kijöttek, s dolgoztak együtt. Ha feltette volna ezt a kérdést Tupac-nak, minden bizonnyal elküldte volna magát melegebb éghajlatra.

MTV
: A legtöbb ember a rap-iparban azt mondja, ez az incidens mindörökre megváltoztatta a hip hop-ot. Valószínűleg Tupac elvesztésével sosem lesz a zene ugyan olyan, mint régen. Mi lesz így a Death Row-val? Mit kezd majd ez után? Esetleg más fajta zenével fog foglalkozni?

SUGE
: Semmi esetre sem. Folytatjuk, amit eddig csináltunk. A legfontosabb dolgom az lesz, hogy valóra váltsam Tupac álmát. És Tupac valószínűleg sohasem akarna letérni a kitűzött útról, sehasem akarná megváltoztatni a zenénket. Szóval az áltla kitűzött úton haladunk majd, amit Ő is szeretett volna. Úgy érzem, a fő munkám most megbizonyosodni arról, hogy Tupac összes álma valóra válik-e, és így halhatatlan lesz, és persze a Death Row-t is életben kell tartanom... 


Amikor Los Angelesben voltam, sajnos nem volt alkalmam ...
Chloe  2004.05.13. 18:09
Amikor Los Angelesben voltam, sajnos nem volt alkalmam ...
Amikor Los Angelesben voltam, sajnos nem volt alkalmam Tupac-kal intejút készíteni, de Randy "Stretch" Walker meggyilkolása után szükségét érztem, hogy beszélgessek vele. Azt hittem, egy öt perces rövid beszélgetés lesz, ami végül több, mint egy óráig tartott. Miután Tupac kényelembe helyezte magát: "Legyen szíves, add ide a cigarettámat," Olyan volt, mint mindig, nyílt, őszinte.

K.P.: 
Valamiféle védelemért, félelemből igazoltál át a Death Row-hoz?

TUPAC
:
A pokolba is! Nem! Senki sem elég erős ahhoz, hogy megijesszen engem. A Death Row-nál
vagyok, mert ők sem ijednek meg senkitől.

Amikor börtönben voltam, Suge volt az egyetlen, aki törődött velem. Odaadta a magángépét, avval repültünk New York-ba és rengeteg időt töltött velem. Ráadásul az ő ügyvédje védett engem mindenhol, ő intézte az ügyeimet. Suge támogatott engem, akármire is volt szükségem, megadta. Amikor kijöttem a sittről, használhattam a magánrepülőjét, adott limuzint és öt rendőrt, hogy védjenek meg. Csak annyit mondtam: "Kéne egy ház az anyámnak". És kaptam egy házat az anyámnak. 
Megígértem neki: "Suge, a Death Row-t az egész világ legsikeresebb kiadójává teszem! Nagyobbá, mint Snoop valaha is tette!" Ezzel nem Snoop-ot akartam alulértékelni, hisz rengeteget dolgozik. Ő, a Dogg Pound, Nate Dogg, Dre és mindannyian híressé tették a Death Row-t, azzá, amit ma látsz. De én egy következő, magasabb szintre emelem.

K.P.
:
Igaz, hogy a házasságod tönkrement?

TUPAC
:
Igen, igaz. Túl gyorsan jött. Csak egy dolgot tudok egyszerre csinálni: vagy dolgozok, vagy a feleségemnek élek. Ez a kettő nem fér össze. Nem akarom őt megsérteni, nagyszerű teremtés. Úgyhogy szétváltunk, folytatjuk az életünket ott, ahol abbahagytuk.

K.P.
:
El akarom oszlatni az összes keringő pletykát. Történt veled valami, amig a börtönben voltál?

TUPAC
:
Ok, oszlassuk. Ezt vagy egy őr, vagy egy féltékeny feka találhatta csak ki. Azt hiszem, nem kell arról a baromságról beszélnem, hogy megerőszakoltak a börtönben. Ha nem feküdtem le a földre a két pisztolyos feka fenyegetésére, akkor mi a f***ért hiszik azt, hogy lehajolnék és hagynám magam seggbe... két fegyvertelen b*** fekának!!!?? Felejtsd el! Ez nem én vagyok!

K.P.
:
Neked vagy a Death Row-nak akadtak nagyobb nézeteltérései Biggie-val agy Puffy-val igaz?

TUPAC
:
[nevet] Nincs senkivel sem szó ilyesmiről ember. A zenék magukért beszélnek. Ha tudod, tudod, ha nem, hát nem. Nem titkolózok.

K.P.
:
Szóval ez olyan East Coast-West Coast dolog? 

TUPAC
:
Ez nem olyan, hogy bajom van New York-kal vagy valami, igaz vannak problémáim. Most a nyugati partot nyomom, azt futtatom. Azonban akad néhány ember, aki nem tiszteli a nyugati partiakat. "Ez csak egyfajta gangsta-baromság, ami nem elég eredeti, normális és az csak szétcseszi ezt a fajta művészetet" - habár evvel a stílussal több pénzt keresünk, mint akármelyik másik barom. Ha megfigyeled, zenészek egytől-egyig a mi stílusunkat másolják. Csak hallagsd meg egyszer őket. Biggie egy Brooklyn-i feka, akinek az az álma, hogy nyugati parti legyen.

K.P.
:
A féltékeny szót használtad...

TUPAC
:
Legyünk őszinték. Nézd valósan a dolgokat Kev. Nem olyan Biggie zenéje, mint az enyém? Az én stílusom az ő szájából. Én magamat adom vele szemben, aki csak játsza magát. 

K.P.
:
Mi van azokkal a gyerekekkel, akik felnéznek rád és Biggie-re, és nem értik ezt az egészet?

TUPAC
:
Ne is figyeljenek arra, amit mondok, és arra sem, amit ő mond, Biggie még mindig az én  testvérem. Hisz fekete. Ő a testvérem. Csak van köztünk egy kis nézeteltérés. Más véleményen vagyunk egy pár dolgot illetően.

K.P.
:
Hogy lehetne befejezni ezt a dolgot, mielőtt valaki meghal? 

TUPAC
:
Nem akarok erőszakot. Csak pénzt akarok. Mondtam is Suge-nak, mit kéne szerintem tenni az ügy érdekében: a Bad Boy dolgozzon csak a keleti rapperekkel, a Death Row meg dolgozzon az összes nyugatival. S egy napon dobjuk piacra a lemezeinket, s aki a legtöbb lemezt adja el, az a király. És akkor abba lehetne hagyni a versenygést

 

A VIBE magazinnak sikerült interjút készítenie ...
Chloe  2004.05.13. 18:30
A VIBE magazinnak sikerült interjút készítenie ...
A VIBE magazinnak sikerült interjút készítenie Orlando Andersonnal, akit Tupac-ék 96 szept. 7-én a Tyson meccs után megvertek. Ő volt  az első számú gyanusított a Shakur-ügyben, ám a sors fintora, hogy másfél évvel később, 1998 május 29-én egy autómosóban holtan találták. Fejlövés végzett vele...


VIBE:


Miért verték meg a Death Row emberei azon az éjszakán az MGM-ben?

ORLANDO:

Valóban nem tudom miért! Gőzöm sincs.

VIBE:

Ki ütött először?

ORLANDO:

Azt hiszem, Tupac

VIBE:

Mit mondott, amikor odament magához?

ORLANDO:

Nem emlékszem pontosan. Minden olyan gyorsan történt. Hatalmas nyüzsgés volt.

VIBE:

Volt még ott más is? Mondjuk Suge?

ORLANDO:

Csak később láttam őt, azon a videofelvételen, amit a biztonsági kamerák rögzítettek.

VIBE:

Ugye Compton-ból való, akik messze híresek arról, hogy ha valaki megfenyegeti vagy megtámadja őket, nem hagyják annyiban, rögtön válaszolnak rá, megbosszulják. Érezte azt, hogy a bántalmazását meg kell torolnia?

ORLANDO:

Én és a haverjaim, testvéreim nem vagyunk ilyenek. Nagyon megrémültem akkor
mert annyi mindent hallotam már ezekről az emberekről. Csak az járt a fejemben, 
a francba, mit csináltam, amiért ezt kaptam??!

VIBE:

Ön a Southside Crip banda tagja? 

ORLANDO:

Nem.

VIBE:

S áll valamilyen kapcsolatban velük?

ORLANDO:

Nem. Nem vagyok bandatag, s nincs semmilyen kapcsolatom velük.

VIBE:

Szóval nincs bandatag a családjában?

ORLANDO:

A testvéreim? Neeem...

VIBE:

A rendőrség azt mondta, rajtaütöttek egy Southside búvóhelyen, ami tele volt fegyverekkel és egy oklevél lógott a falon. A maga neve volt rajta. Eddig azt állította, hogy nincs köze a Southside Crip bandához. 

-Orlando ügyvédje egy kis sárga cédulára ír valamit, majd Orlando elé rakja-

ORLANDO:
Erre nem válaszolok.

CAMPBELL
(ORLANDO ÜGYVÉDJE): Az a jegyzőkönyv tele van kitalációkkal, s nem erősítette meg ezeket az állításokat még senki. Nem tudjuk, miért írta ezt az a comptoni rendőr, de tele van hazugságokkal.

VIBE:
 
Hívja magát valaki Baby Lane-nek?

ORLANDO:

Igen, néhányan így hívnak.

VIBE:

Mikor a börtönben Suge Knight-tal készítettem interjút, azt mondta: "Baby Lane tette!"
Mit gondol erről? Miért mondhatta, hogy maga volt, aki leadta azokat a lövéseket?

ORLANDO:

Komolyan mondom, fogalmam sincs, miért mondhatott Suge ilyeneket. Nem értem őt.

CAMBELL:
Nem különösebben érdekel minket, hogy mit mond Suge... Már be is pereltük. 
Különben sincs semmi bizonyíték Orlando ellen. Ha egy komoly nyomozást indítanának, 
nagyon valószínű, hogy kiderülne, ki is ölte meg Tupac Shakur-t valójában.

VIBE:

Azt mondta, Suge nem volt benne a maga ellen irányuló verésben, sőt, megpróbálta megállítani az egészet. Most mégis megnevezte őt, mint egyik támadóját a Suge ellen beadott perben.

ORLANDO:

Akkoriban nagyon aggódtam az életemért. Féltem. 

VIBE:

Félt Suge táborától? A Death Row embereitől?

CAMBELL:
Nem kívánjuk kommentálni az elhangzottakat.

VIBE:

Nem félt a hamis eskütétel miatti vádaktól?

CAMBELL:
Akkoriban, mikor Anderson tanúvallomást tett, a bíró nagyon szkeptikus volt.
Ilyenkor az emberek azt mondják, amit mondaniuk kell, ha egyszer veszélyben van a biztonságuk.

VIBE:
 
Miért mond most mást, mint akkor? Már kevésbe fél?

CAMBELL:
Nem, ez nem az. Orlando ügyvédei tanácsolták azt, ha bepereli Suge-ot, akkor 
mondja el ezeket. Bántalmazták, s ebben a perben összeszedte az őt ért sérelmeket.
ORLANDO: Összerugdosták a fejemet. Ömlött a fülemből a vér, a karom is bedagadt...

VIBE: 

Hogy érzi magát így, hogy Tupac anyja keresetet nyújtott be maga ellen?

ORLANDO:

Badarság... Nincs értelme...


CAMPBELL: Ez egy értelmetlen válasz a mi keresetünkre. Nincs semmi alapja annak a pernek, amit Afeni Shakur nyújtott be ellenünk.

VIBE:


Származott valami baja abból ,hogy gyanúsított (volt) a Tupac-gyilkosságban? 

ORLANDO:

Sokszor megfenyegettek...

VIBE:

Hogyan változtatta meg az életét?

ORLANDO:

Egész nap a lakásban tengődök, nem nagyon mozdulok ki...


VIBE:

Szokott Tupac-ot hallgatni?

ORLANDO:

Igen, még most is...

VIBE:

Még most is úgy érzi, megfogja Pac zenéje?

ORLANDO:

Igen. Számomra ő volt a rap zene Marvin Gaye-e. Ha továbbra is zenélne, biztos hallgatnám...

VIBE:

Van kedvenc száma?

ORLANDO:

All Eyez On Me

VIBE:

És most? Ha lenne egy kívánsága, mit kívánna?

ORLANDO:

Azt kívánnám, bárcsak megtalálnák az elkövetőt, s így be tudnám bizonyítani, hogy nem én tettem...  
Mint azt mindannyian tudjuk, '94-ben Tupac-ot öt lövéssel ...
Chloe  2004.05.13. 18:01
Mint azt mindannyian tudjuk, '94-ben Tupac-ot öt lövéssel ...
Mint azt mindannyian tudjuk, '94-ben Tupac-ot öt lövéssel terítették le a New York-i Quad Recording Studios épületének előcsarnokában. A történteket nem is tudná más jobban bemutatni, mint maga a sértett, 2Pac: (VIBE - interview részlet)
 
 
Riporter: Vissza tudna emlékezni arra az estére, amikor a Times Square-en lévő Quad Recording Studios épületében megtámadták?

Tupac: A lövöldözés estéjére? Persze. Ron G, az egyik New York-i DJ szólt, hogy az egyik mixalbumára fel kéne énekelni egy számot. Mondtam neki, hogy oké a dolog, megcsinálom neki ingyen. Szóval elmentünk hozzá Stretch-csel és még jó pár haverommal. Miután kitaláltuk a számot, kaptam egy papírt egy Booker nevezetű pasastól, amin az állt, hogy ez a szám Little Shawn's Records-nál fog megjelenni. Úgy láttam, ki akarnak használni, így aztán mondtam nekik, hogy adjanak 7 ezret, s felrappelem a számot. Azt modta: "Megvan a pénz, gyere!" Kis szünetet
tartottam, szereztem egy kis füvet. Erre rögtön megkeresett, s kérdezgette, hogy miért nem megyek, miért gondoltam meg magam? Erre mondtam neki:  "Nyugi öreg! Mondtam már, hogy megcsinálom, kitartás!"

Riporter: Ismerte ezt az embert?

Tupac: Találkoztam már vele párszor. Most próbált mindent hivatalosan elintézni, de úgy voltam vele, teszek nekik egy szivességet. De amikor visszahívtam megbeszélni a teendőket, azt mondta nics meg a pénz. Erre azt mondtam: "Ha nincs pénz, nem megyek." Majd kicsivel később visszahívott: "Nemsokára felhívom Andre Harrel-t (az Uptown Entertainment elnöke) 
megbizonyosodni arról, hogy megkapod a pénzt, de ha nemet mond, én akkor  is kifizetem saját zsebből!" Erre én: "Rendben, úton vagyok." Amikor odaértünk, valaki a stúdióból lekiabált. Little Caesar volt az, Biggie csapatából, aki nagy spanom. Amikor megláttam őt, a nyugatalanságom az üzlettel kapcsolatban megszűnt.

Riporter: Ezután ugyebár bementek...

Tupac: Nagyon ideges voltam, mert ez a pasas ismert olyanokat, akikkel nekem gondjaim
vannak. Nigel bemutatott Booker-nek. Mindenki tudta, hogy pénzhíján vagyok. Az összes fellépésemet visszamondták, az összes bevételem a lemezekből ment az ügyvédeknek, s a filmekért kapott pénzeim meg a családnak. Úgy voltam vele: megcsinálom ezt a dolgot, fizessenek ki, és kész.

Riporter: Ki ez a Nigel?

Tupac: Sokat lógtunk együtt még New York-ban, a Túl a palánkon (Above the rim) c. film
fogatásán, odajött hozzám, s azt mondta: "Gondodat viselem majd, hisz' nem kéne megint, hogy valami szarba kerülj". 

Riporter: Nigel igazi neve véletlenül nem Trevor?

Tupac: De. Így van. Mindkét nevét használja. A Nigel egy kitalált név. Mint mondtam, vele lógtam sokat, s megkedveltem. Eddig mindíg melegítőkben és vászoncipőkben járkáltam, de ő elvitt vásárolni. Ekkor vettem a Rolex-emet és az összes ékszeremet. Nekik köszönhetően sokkal meggondoltabb, megfontoltabb lettem. Továbbá bemutattak engem az összes Brooklyn-i gengszternek is. Egyszer találkoztam a családjával is, Nigel gyerekének szülinapi zsúrján. Megkedveltem ezt az embert. A végén mondtam neki, hogy szeretném, ha benne lenne a filmben (Túl a palánkon), de nem akart szerepelni. Ez ki is akasztott, hisz nem ismerek egyetlen egy feketét sem, aki nem szeretne szerepelni egy filmben.

Riporter: Most konkrétan vissza tudna emlékezni a lövöldözés estéjére? Ki volt akkor magával?

Tupac: A spanommal, Strecth-csel, az ő haverjával Fred-del és az unokatesóm barátjával, Zayd-del. Nem a testőreimmel, amúgy meg nincs egy testőröm sem. Odamentünk a stúdióhoz,
s kint ült egy pasas katonai ruhában, a sapkája betakarta a fél fejét. Amikor az ajtóhoz mentünk, nem nézett fel. Nem találkoztam még olyan feketével, aki tudomást sem vesz rólam és fel sem ismer. De az az ember csak nézett, hogy ki is vagyok, aztán visszahajotta a fejét. Nem is gondoltam, hogy történni fog valami ezzel az emberrel az előcsarnokban nem is olyan soká. Amíg vártuk, hogy sípoljon egyik biztonsági ajtó, láttam még egy másik pasast, aki egy asztalnál ült és újságot olvasott. Ő sem nézett fel.
 
Riporter: Mind a ketten feketék voltak?
 
Tupac: Fekete, 30 körüliek. Először azt hittem, hogy ezek a fickók Biggie biztonsági emberei, mert láttam, hogy mind a ketten Brooklyn-iak, legaálabbis a ruhájuk erről árulkodott. De várjunk csak egy percet! Biggie spanjai kedvelnek engem, akkor ezek itt miért nem néztek fel? Megnyomtam a lift gombját, megfordultam, és feltűnt az a két pasas két megegyező 9mm-es fegyverrel a kezükben. "Ne mozduljon senki! Mindenki a földre!" Mi a francot kéne most csinálnom - gondoltam? Azt hittem, Stretch előveszi a stukkerét és szétlövi mindegyiket. Sokkal nagyobb volt a támadóknál. Azt hittem eddig, ha a feketék ki akarnak rabolni valakit, először a legnagyobbat intézik el. De ezek nem értek Stretch-hez egy újjal sem, egyenesen felém jöttek. Mindenki elvágta magát a földön, feküdtek ott, mint egy krumpliszsák. De én csak álltam ott lemeredve. Annyira bátor voltam, vagy nem is tudom micsoda, de csak álltam ott, s nem tudtam lefeküdni a földre. Megmotoztak, s mondták, hogy vegyem le az ékszereimet. Hülye lettem volna levenni őket! A világosabb bőrű rám, a pasi az újsággal meg Stretch-re szegezte a fegyvert, aki azt mondta a másiknak: "Basszd meg! Lődd le azt a köcsögöt!" Na ekkor szartam be igazán, mert a fickó egyenesen a hasamhoz tartotta a fegyvert. Csak a beleimre tudtam gondolni. Megpróbáltam tőle egy hirtelen mozdulattal elvenni a 
fegyvert. Ekkor ő lőtt, de a stukkert sikerült ellöknöm a hasamtól. Most kaptam az első lövést. Úgy éreztem lábamat találta el. Nem tudtam, hogy a herémet találta el. A földre kerültem. Csak az járt a fejemben: "Pac, tettesd, hogy meghaltál." Nem jött be. Elkezdtek ütni, rúgni. Egyszer sem mondtam: "Oh, ne lőjj!" Végig csendben voltam. Végig csukva tartottam a szemem, de reszkettem. És akkor valami keményet éreztem a tarkómon, valami igazán keményet, hideget. A fejemet a padlóra szorították, és aztán semmi... Nagy fehérség. Csak a fehéret láttam mindenhol. Nem hallottam és nem éreztem semmit. Mondom eszméletlen vagyok. De nem! Eszméletemnél voltam. És megint éreztem, megint hallottam és láttam. Eszméletemhez térítettek. És újból elkezdték, újból nem hallottam semmit. Megint minden fehér lett. Továbbra is ütlegeltek. S akkor újból hallottam, láttam. Tudtam, megint eszméletemnél vagyok.

Riporter: Hallotta a neveiket?

Tupac: Nem. Nem. De ők ismertek engem. Különben soha nem motoztak volna meg. Olyan volt, mintha mérgesek lennének rám. Éreztem ahogy megütnek, ahogy rugdosnak, ahogy megtaposnak. De senki mást nem bántottak. Teljes erőből ütöttek, rúgtak. El is vesztettem az eszméletemet.
Nem éreztem semmit. Se azt, hogy vérzik a fejem, se semmit. Az egyetlen dolog, amit éreztem, az a hasam volt, ami borzasztóan fájt. A testvérem barátja felém fordult és azt mondta: "Hé! Rendben vagy?" Én erre: "Ja,jól elintéztek!" Fred is mondta, hogy megsebesült. A golyótól, ami átment a lábamon. Aztán feláltam, odamentem az ajtóhoz, s akkor megláttam a kibaszott rendőrautót. "Oh, jönnek a zsaruk, és meg nem mentem fel az emeletre." Beszálltunk a liftbe, irány az emelet. Bicegtem, meg minden, de nem éreztem semmit. Elzsibbadt. Amikor felértünk, körülnéztem, s megijedtem.

Riporter: Miért?

Tupac: Mert ott volt Andre Harrel, Puffy, Biggie és legalább 40 másik feka. Mindegyik tele ékszerekkel. Jóval többel, mint amennyi rajtam volt. Megláttam Booker-t, olyan meglepett pofával állt ott, mint aki nem tudja hogy mi a fenét keresek ott.

Riporter: Miért?

Tupac: Megnyomtam a csengőt, s szóltam neki, hogy megyek fel hozzá. Amikor Little Shawn meglátott, kiborult és elkezdett sírni. Kérdeztem, hogy miért? Csak sírt megállás nélkül. "Oh, Istenem! Pac, le kell ülnöd!" Furcsa érzésem volt. "Miért akarják, hogy üljek le?"

Riporter: Mert öt golyót kapott.

Tupac: Nem tudtam, hogy a fejemen is ért találat. Nem éreztem semmit. Megnéztem az alsógatyámat, láttam a puskaport és a lyukat a Karl Kani gatyámon. Nem akartam lehúzni és megnézni, hogy a farkam még mindig a helyén van-e. Csak néztem a lyukat, s mondtam: "Oh, a picsába, tekerjetek egy kis füvet!" Felhívtam a barátnőmet: "Figyelj! Épp most lőttek meg. Hívd fel az anyámat és mond el neki is." Senki sem jött oda hozzám. Megfigyeltem, hoy senki sem néz rám, még Andre Harrell sem. Pedig az elmúlt pár napban együtt vacsoráztunk. Meghívott párszor, s azt mondta,hogy lenne munkája számomra. Puffy is ott állt mögöttem. Ismert engem, ismerte a Biggie és köztem lévő kapcsolatot, tisztában volt az ő felbukkanása előtti együttműködésünkkel.

Riporter: Szóval az emberek látták, hogy maga vérzik?

Tupac: Elkezdték mondogatni: "A fejed! Vérzik a fejed!" Én csak azt hittem, ez az az ütés, amit a pisztollyal adtak. És akkor megjöttek a mentők és a rendőrök. Az első rendőr, akit megláttam, az volt, aki a nemi erőszak vádjánál letartóztatott. Félig mosolygó arccal a golyóimra nézett, majd megszólalt: "Mi a pálya Tupac? Hogy ityeg?"
Amikor bevittek a Bellevue Kórházba, az orvos reakciója: "Oh, Istenem!" Én meg: "Mi van?  Mi van?" Hallottam, amint azt mondja a többi orvosnak: "Ezt nézzétek! Itt lőporos a nadrágja!"
Aztán a fejemről beszéltek. "Itt ment be, és itt jött ki." Amikor kimondta ezeket, tényleg  éreztem a lyukakat a fejemen. "Óh Istenem! Érzem a golyó ütötte sebeket!" Ezek miatt voltak azok az áramszünetek. Mondtam: "Óh, a picsába! Fejbelőttek!" Erre az orvosok:
"Maga nem is tudja, mekkora szerencséje volt. Öt lövést kapott." Megdöbbentem. Nem akartam elhinni. Csak az első lövésre emlékeztem, aztán minden elfehéredett.

Riporter: Volt olyan pillanat, amikor azt hitte, hogy meg fog halni?

Tupac: Nem. Fohászkodtam Istenhez. Éreztem, az Isten vigyáz rám... 

 

A mappában található képek előnézete Tupac

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nyugatt

(Horáth Ferenc, 2008.09.04 14:46)

Nayon sajnálom szegényt.. csak reppelt és a Vérével fizetett.. nagyon sok zenéjét halottam! szerintem tehecséges volt. csak sok voltt vele a probléma... mikormeg monták hogy halot Minden megváltozzot! a sok köcsög elérte amitt akart!! megölték a néppszerü reppelt 2pac hamost élne akkor sok embernek végelene..Nyugat...